Groeitips!

Wat leuk! Je bent op onze open dag geweest en hebt bij biologie jouw eigen snoepgroente gezaaid. Hier vind je extra informatie om jouw plantjes zo goed mogelijk te laten groeien! Houd jij ons op de hoogte van hoe het gaat?

Algemene tips voor de verzorging

 • Zet het potje op een schoteltje en geef het een lekkere warme en lichte plek. Om te kunnen ontkiemen hebben de zaadjes wat warmte nodig. En als het plantje eenmaal boven de grond uit komt dan is licht ook erg belangrijk!
 • Water geven kun je doen via het schoteltje. Door wat water op het schoteltje te gieten wordt dit door het kweekpotje opgezogen.
 • Kijk iedere dag twee keer of de aarde nog een beetje vochtig is. Dit kun je ook aan het potje zien, deze is dan een beetje donkerbruin gekleurd.
 • Komt er wat schimmel op het potje? Schrik niet, het ziet er erger uit dan het is! De potjes zijn gemaakt van natuurlijk materiaal en als dit vochtig is kunnen de schimmels er soms op groeien. Dit is niet gevaarlijk.
 • Groeien je plantjes goed, maar staan de plantjes te dicht op elkaar? Dan kun je ze verspenen. Dit wil zeggen dat je een paar plantjes weghaalt (deze kun je in een ander potje zetten). Zo geef je de andere plantjes ruimte om te groeien. Let op; dit geldt niet voor de tuinkers! Deze hoef je niet te verspenen!

Wanneer zie je de plantjes?

De tijd die een plantensoort nodig heeft om zich van een zaadje tot plantje te ontwikkelen is per soort verschillend. Een beetje geduld is dus belangrijk.

 • Tomaten: Als alles goed gaat komen na 7 tot 10 dagen de eerste plantjes boven de grond.
 • Wortels: Als alles goed gaat kunnen na 7 dagen de eerste plantjes boven de grond komen. Dit kan ook nog langer duren bij worteltjes!
 • Radijsjes: Als alles goed gaat kunnen na 5 dagen de eerste plantjes boven de grond komen.
 • Tuinkers: Dit is een supersnelle groeier! Na een dag kunnen de eerste zaadjes al gaan ontkiemen. Als de plantjes een paar centimeter hoog zijn kun je ze zelfs al eten.

 

Algemene tips voor het verpotten

 • Zijn de plantjes groot genoeg geworden? (Ze hebben dan minimaal vier blaadjes.) Dan kun je ze voorzichtig in een grotere pot met meer aarde gaan zetten. Omdat het nog wat vroeg in het jaar is kun je ze beter nog niet buiten in de grond zetten. Let op; dit geldt niet voor de tuinkers! Deze hoef je niet te verpotten!
 • Soms kun je het kweekpotje gemakkelijk van de aarde met de plantjes afhalen. Daarna zet je het hele ‘pakketje’ in de nieuwe pot die je met wat potgrond gevuld hebt. Lukt het niet om het kweekpotje er af te halen? Zet jouw plantjes dan met potje en al in de aarde van de nieuwe grotere pot. Omdat het natuurlijk materiaal is zal het potje na een tijd vanzelf zachter worden en groeien de wortels van jouw plantjes er doorheen.